Fietsen

In de Ardèche kun je eindeloos fiesten. Er zijn diverse fietsroutes uitgezet (waarover hieronder meer), maar je kunt er natuurlijk ook zelf op uit. In het zuiden en westelijke deel van de Ardèche vind je met name de hoogteverschillen en in het noordelijke deel is het wat vlakker en zijn de hoogteverschillen wat minder steil. Waar je ook van houdt, in de Ardèche kun je wat fietsen betreft je hart ophalen.

Voor zowel de sportievelingen, recreatieve als jonge fietsliefhebbers zijn er tal van fietsroutes te vinden. Alhoewel wat fietsen betreft de Ardèche misschien minder tot de verbeelding spreekt dan de Alpen of de Pyreneeën, kun je je hier prima uitleven. Overal slingeren wegen omhoog en omlaag, veelal gelijkmatig en met heel veel plaatsen om van de mooie natuur en het uitzicht te genieten.

Ongeacht waar je in de Ardèche verblijft, overal zijn mooie routes en beklimmingen te vinden. De regio doet er veel aan om het fietsers naar het zin te maken. De zeer populaire Ardechoise tocht (zie hieronder) trekt elk jaar veel wielrenners naar de streek. Los van de drukte beschikt de Ardèche over veel smalle routes die naar mooie cols voeren met uitzicht over de prachtige bossen, de lavendelvelden en riviertjes.

In de Ardèche zijn maar liefst 13 ‘bordjesroutes’ te vinden, variërend tussen 85 tot 620 kilometer. Mocht je willen verblijven langs zo’n fietsroute, dan zijn er speciale accommodaties ingericht voor wielrenners. Deze accommodaties worden aangeduid met Accueil vélo en zijn voorzien van een afgesloten fietsenhok. Daarnaast is er reparatiemateriaal voor de tweewielers beschikbaar, dus ideaal voor wielrenners.

Qua niveau zou je de Ardèche kunnen zien als een tussen de Nederlandse ‘bergen’ in Valkenburg en het echte werk in de Alpen en de Pyreneeën. Dat is nogal een verschil, maar het zit er zo’n beetje tussenin. Misschien lijkt het wel het meest op delen van de Ardennen.  Je kunt er wennen aan de lange en hoge beklimmingen, zonder stijgingspercentages voor de echte krachtpatsers te hoeven overwinnen. Het overgrote deel van de beklimmingen in de Ardèche zijn zeer gelijkmatig en niet al steil.

Fietsen - Ardechefriends.comRoutes en beklimmingen

Een overzicht van mogelijke routes worden genoemd op de website van RouteYou. Hier kun je op een kaartje inzoomen en gereden routes in de buurt bekijken ter inspiratie, inclusief hoogteverloop en bezienswaardigheden langs en in de buurt van de route.

Op de website van Klimtijd staan een aantal leuke overzichten van beklimmingen, zoals de mooiste beklimmingen, steilste beklimmingen en langste beklimmingen in de Ardèche. Dit zijn leuke suggesties ter voorbereiding op één van de vele mogelijke Ardèche fietsroutes.

Dolce Via

De Dolce Via is een oud spoortracé (van in totaal meer dan 70 km) dat nieuw leven is ingeblazen door er een fietsroute van te maken. De route voert door de prachtige Eyrieuxvallei, waar je kunt genieten van het natuurschoon dat dit gebied te bieden heeft. De route staat in het teken van een bosrijke omgeving, pittoreske dorpjes en natuurlijk de zon. De route is niet aan te raden met een racefiets, maar we adviseren fietsen met dikke banden (mountainbikes e.d.), omdat grote delen niet geasfalteerd zijn. Je kunt natuurlijk  op eigen gelegenheid (een deel van de) la Dolce Via doen. De campings en toeristenkantoren in de buurt kunnen je voorzien van de mogelijkheden. De Dolce Via is ook uitermate geschikt voor mooie wandelingen.

Fietsen - Dolce Via - Ardechefriends.comOnderweg voert de Dolce Via je langs terrassen met boomgaarden (eiken, kastanjes en lariks). De bruggen, tunnels, kunstwerken geven het 19e-eeuwse karakter weer van de leefomstandigheden destijds. Verder tref je huizen van graniet die tegen de bergen aanplakken en een grote diversiteit aan flora en fauna.

Fietsen - Dolce Via - Ardechefriends.com Het gemiddelde stijgingspercentage van de gehele route is 1%. Het begin van de route vind je bij in een industriegebied tussen op de D120 tussen La Voulte en St-Laurent-du-Pape. Bij Royas kun je via een pad een leuke picknickplaats bereiken aan de rand van de Eyrieuxvallei. Ook bij Saint-Fortunat tref je een mooie plenk voor een picknick. Tussen le Cheylard en St-Martin-de-Valamas wordt er wat meer gevraagd van de fietsers. Na St-Martin-de-Valamas wordt de het hier en daar wat steiler en wordt je echt uitgedaagd. Dit stuk is voor de wat meer geoefende fietsers.

Oud spoorwegtracé

Op de website van SNP (onderdeel van ANWB) kun je een 7-daagse fietstocht boeken die je over het oude spoortracé door de Ardèche leidt. De oude spoorbaan is soms verhard maar meestal onverhard. Je fietst over oude bruggen, langs kleine haltes en leuke stationnetjes. Je hebt nauwelijks last van autoverkeer, omdat de route bijna nergens bereikbaar is voor auto’s. Het is ideaal voor kinderen, omdat er geen echt steile stukken in de route zitten. Je verblijft in prachtige chambres d’hôtes of kleine hotels. De fietsvakantie kost, afhankelijk van de periode waarin je gaat, tussen de €600 en €750 per persoon. Voor kinderen gelden kortingstarieven.

L’Ardéchoise

Deze sportieve tocht wordt jaarlijks medio juni georganiseerd. Het is feitelijk een fiets-4-daagse met elk jaar bijna 4.000 amateurfietsers die met veel plezier door de Ardèche trappen. Qua beleving doet het denken aan de Elfstedentocht in Nederland, want langs de route maken de dorpjes en toeschouwers er een hele happening van, zoals hieronder te zien is in Annonay. Alle plaatsjes die l’Ardechoise aandoet zijn paars en geel gekleurd en er worden diverse festiviteiten georganiseerd.

Fietsen - l'Ardechoise - Ardechefriends.com
Er zijn zo’n 30 verschillende parcours (van 50 tot 400 km). Van gehandicapt tot ervaren wielrenner en van jong tot oud is deelname mogelijk. Je kunt kiezen uit deelname voor 1, 2, 3 of 4 dagen en verschillende parcours met elk hun eigen moeilijkheidsgraad en hoogteverschil. Start en finish van alle routes zijn in Saint-Felicien in het noorden van de Ardèche. Meer informatie vind je op de site van l’Ardechoise, maar er is ook een Nederlandse site over l’Ardechoise.

Fietsen - l'Ardechoise

Tips

  • In het hoogseizoen is het wel erg druk op de soms onoverzichtelijke wegen. Toeristen in de auto of op de motor hebben vaak veel aandacht voor de omgeving en het uitzicht, waarbij de fietsers nog weleens uit het oog verloren worden. Dat gebrek aan aandacht kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Hou hier rekening door van tevoren slim de route te bepalen. Je kunt behoorlijk wat fietsen zonder last te hebben van de drukte.
  • Ga vroeg van huis. Tussen 12.00 en 14.00 uur is kan de temperatuur in de Ardèche behoorlijk oplopen. Ondanks dat je als fietser als het ware je eigen wind maakt, is het niet per se gezond om je in die omstandigheden in te spannen, zeker als je daar niet op getraind bent.
  • Hou de Mistral in de gaten. Ondanks de dat de beklimmingen over het algemeen niet zo steil zijn, kan de harde, soms stormachtige, wind het fietsen behoorlijk beïnvloeden.

Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.