Vulkanische activiteiten

De Ardèche heeft een vulkanische verleden. Er zijn daardoor best wat vulkanische activiteiten die de moeite waard zijn om te zien. De mooiste en meest bijzondere gevolgen hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Alle deze bezienswaardigheden liggen overigens in het natuurpark Monts d’Ardèche.

Cascade du Ray-Pic

De Ray-Pic waterval is zonder twijfel de mooiste waterval van de Ardèche. Behalve de waterval tref je ter plaatse een prachtig stukje natuur. Het water van de waterval volgt het pad dat ooit is gevormd door een lavastroom, waarvan de rotsen ruim 35000 jaar oud zijn. De waterval mondt uit in het riviertje La Bourges.

Vulkanische activiteiten - Cascade du Ray-Pic - Ardechefriends.comDe waterval is enige tijd voor het publiek gesloten geweest, nadat in 2009 een groot rotsblok naar beneden stortte bij een aardverschuiving. Hierbij kwam een Nederlandse man om het leven en raakte zijn dochtertje zwaar gewond.

Bij de watervallen van Ray-Pic vind je een pad omhoog met diverse uitzichtpunten op de watervallen. Om er te komen volg je de D215 van Burzet naar Lachamp-Raphaël. Nabij Péreyres vind je de parkeerplaats en vanaf daar loop je in ruim een half uur naar het einde van het ravijn waar je een prachtig uitzicht hebt op dit natuurspektakel.

Puinberg Gerbier-de-Jonc

Op zo’n 45 minuten rijden van de Cascade du Ray-Pic kun je voor een fantastisch uitzicht én uitkijkpunt naar de vulkaan Mont Gerbier-de-Jonc. De vulkaan is niet meer actief, maar tegenwoordig wel de bekendste berg van de Ardèche.
Vulkanische activiteiten - Gerbier de Jonc - Ardechefriends.com

De berg is zo’n 1551m hoog en bij mooi en helder weer kun je zelfs de Alpen en de Rhônevallei zien. In ongeveer een half uur beklim je deze berg van vulkanische oorsprong. Je vindt de puinberg langs de D378 waar deze weg de D116 kruist. Je kunt je auto langs de weg kwijt, waar je ook wat kleine kraampjes aantreft.

Mont Mézenc

De Mont Mézenc is met 1753 meter het hoogste punt van de Ardèche. Deze berg ligt op de grens van de Ardèche en de Haute-Loire en is te beklimmen. Op de berg zijn twee paden, waarvan de ene start bij bij het Croix de Boutières. Als je dit pad ongeveer drie kwartier volgt bereik je met een hoogteverschil van 179 meter de noordelijke top op 1749 meter hoogte. Het tweede pad begint bij het Croix de Peccata en brengt je een dik halfuur met een hoogteverschil van 173 meter naar de zuidelijke top die op 1753 meter hoger ligt.

Vulkanische activiteiten - Mont Mezenc - Ardechefriends.comOp de top kun je bij helder weer natuurlijk genieten van een adembenemend uitzicht. Zo reikt het zicht in westelijke en noordelijke richting tot aan de bergen en vulkanen van de Auvergne en in oostelijke richting over de volle breedte van de Ardèche tot aan de Rhône. De Mont Mézenc vind je tussen Les Estables (Haute Loire) en Borée en La Rochette in het westen van de Ardèche.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.