Pont d’Arc

De Pont d’Arc is één van de bekendste en meest gefotografeerde bezienswaardigheden in de Ardèche. Over het ontstaan van de Pont d’Arc gaan veel mooie en boze verhalen rond, maar de geschiedenis leert dat de boogbrug echt is ontstaan door de natuur. Bij de hoge waterstanden, met name in de winter, in het verleden is de kalkstenen rots simpelweg uitgesleten door het stromende water van de rivier de Ardèche. Feitelijk wordt de boog steeds groter, omdat het water nog steeds z’n effect heeft bij hoge waterstanden en sterke stroming.

Het is natuurlijk een prachtig en spectaculair stukje natuur, maar er zijn meer van dit soort boogbruggen in Frankrijk en de rest van de wereld. Er zijn echter twee zaken die de Ardèche variant uniek maken. Ten eerste is de Pont d’Arc immens groot: 59 meter lang en maar liefst 54 meter hoog. Het gat waardoor de rivier stroomt is 34 meter breed. Ten tweede overspannen de meeste natuurlijke boogbruggen, die door stomend water en erosie zijn uitgesleten, uitgeputte rivieren. De Pont d’Arc daarentegen overbrugt de nog altijd stromende Ardèche, de grootste rivier van het gelijknamige departement.Pont d'Arc - Ardechefriends.com

’s Zomers in het hoogseizoen kan het bij goed weer erg druk zijn bij de Pont d’Arc. Sinds 1982 is er een officieel erkende toeristische plek van gemaakt, waardoor veel mensen er een dagje uit van maken. Je kunt een stop maken op de route van de Gorges de l’Ardèche en een paar prachtige plaatjes schieten, maar je kunt ook afdalen naar de rivier en uren doorbrengen in de rivier en op een van de strandjes. De duizenden toeristen per jaar die per kano of kajak de rivier de Ardèche afdalen kennen de Pont d’Arc als een van de vele hoogtepunten van hun tocht. Ook de Internationale Marathon van de Gorges de l’Ardèche per kano en kajak passeert jaarlijks de immense natuurlijke boogbrug. Een deel van de omgeving van de Pont d’Arc kun je ook te voet verkennen.

Vanaf de Pont d’Arc vind je stroomopwaarts het rustige dorpje Vallon-Pont-d’Arc, dat in de zomer levendig en sfeervol is met een van de drukst bezochte markten van de omgeving. Stroomafwaarts ligt het natuurreservaat van de Gorges de l’Ardèche, dat zich uitstrekt over meer dan 1500 hectare. De Pont d’Arc is als het ware de toegangspoort van dit prachtige en ruige natuurgebied.

Pont d'Arc - Ardechefriends.comDe Pont d’Arc in het zuiden van de Ardèche is van alle kanten een prachtig fenomeen door de combinatie van water, rotsen en groen waarbij de zon en de azuurblauwe hemel het plaatje vaak helemaal compleet maken, hoewel het spookachtige karakter van de boog bij slecht weer of mist ook zeker tot de verbeelding spreekt. De mythische brug is altijd voer geweest voor veel fantastische verhalen. Pas in 1994 is in de spelonken van de rotsen rondom de Pont d’Arc de Chauvet grot ontdekt met honderden prehistorische tekeningen van meer dan 30.000 jaar oud. De grot werd meteen gesloten om de schatten te kunnen blijven conserveren. Wel is de Caverne de Pont d’Arc opengesteld met een replica van de grot Chauvet de Pont d’Arc.

Bij de Pont d’Arc is een mooi strand en een groot parkeerterrein. Vanaf het parkeerterrein loopt een pad van ca. 200 meter naar het strand, dat ’s zomers behoorlijk drukbezocht is.

De Pont d’Arc ligt langs de Route des Gorges / D290 in het zuiden van de Ardèche ten zuidoosten van Vallon-Pont-d’ArcFoto bovenaan de pagina: FotoGrafKoks.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.