Grotten

Er zijn diverse grotten in de Ardèche te vinden die een bezoek meer dan waard zijn. Hieronder hebben we een aantal van de mooiste grotten van de Ardèche op een rijtje gezet met elk z’n eigen charme.

Aven d’Orgnac

Één van de grotten in de Ardèche die een bezoek absoluut waard is, is Aven d’Orgnac; een druipsteengrot die in 1935 is ontdekt en die met jaarlijks zo’n 140.000 bezoekers in 2000 werd erkend als één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk, een zgn.  Grand Site de France. Als bezoeker daal je via diverse zalen af tot 120 meter onder zeeniveau en daarna kom je met de lift weer omhoog. Onderweg zie je een enorme hoeveelheid stalactieten, stalagmieten en monolieten die zich gevormd hebben met een snelheid van enkele centimeters per eeuw. Velen vinden dit de mooiste grot van de Ardèche en zelfs van heel Frankrijk.

Deze grot is erg leuk voor kinderen, maar bijna niet toegankelijk als je minder mobiel bent door de ca. 700 traptreden die je moet trotseren.

De toegangsprijzen varieren van €7 tot €61, maar er zijn behoorlijjk wat verschillende tours, al dan niet in combinatie met het prehistorische museum. Het museum is sowieso een aanrader in het hoogseizoen als het wat drukker is, omdat je daarmee de wachttijd leuk kunt invullen. Kinderen kunnen mee tegen gereduceerd tarief. Wij tippen de rondleiding van 45 minuten, zeker ook goed te doen met kinderen. De foto bovenaan de pagina is van Aven d’Orgnac. De grot ligt langs de D317 die loopt vanaf Orgnac-l’Aven richting Barjac.

Grotte Aven d’Orgnac
07150 Orgnac-l’Aven

Saint Marcel d’Ardèche

Voor een sprookjesachtige wereld en een waterval van bekkens moet je beslist een bezoek brengen aan de grot van Saint Marcel d’Ardèche. Ook dit is een druipsteengrot welke tot op de dag van vandaag de langste is van de Ardèche. Deze grot onderscheidt zich van de anderen door de uitzonderlijke lengte van het onderaardse netwerk (46km lang), de omvang van de zalen en de prachtige kalkafzettingen. Deze grot behoort tot de langste grotten van heel Europa. Wat deze grot tevens uniek maakt is de wijnkelder.

Grotten - Grotte Saint Marcel d'Ardèche - Ardechefriends.comDeze grot in de Ardèche worden van maandag tot en met vrijdag Nederlandse rondleidingen verzorgd om 13.00 uur (op donderdag ook om 14.00 uur). Een kaartje kost €9,50 voor volwassenen, €6 voor kinderen tussen 6 en 15 jaar en voor kinderen tot 5 jaar is de toegang gratis. Voor meer informatie kun je terechtop de site van Saint Marcel d’Ardèche. De grot ligt langs de D290 tussen Vallon-Pont-d’Arc en Saint-Just-d’Ardèche.

Grotte Saint Marcel d’Ardèche
Route des Gorges
07700 Saint-Marcel-d’Ardèche

Grotte Chauvet Pont d’Arc

De Grot Chauvet, originele naam Grotte Chauvet Pont d’Arc, is van een heel ander kaliber. Hier vindt je vele grotschilderingen van 9.000 tot 36.000 jaar oud. Het betreft met name dierafbeeldingen zoals een panter, uil, neushoorn en beren. De afbeeldingen zijn met rood of zwart geschilderd en soms ook gegraveerd. De grot is pas ontdekt in 1994 door 3 Franse grotonderzoekers, die een steen met een paar rode strepen ontdekten, maar al ruim 35.000 jaar oud en met de oudste rotskunst ter wereld en zeer kostbaar “bezit”.

De authentieke Ardèche grot is niet opengesteld voor het publiek, maar wel de replica van de grot. Volwassenen betalen €13, jongeren tussen 10 en 17 jaar €6,50 en de toegang voor kinderen onder de 10 jaar is gratis. In de zomermaanden is de grot geopend van 8:30 uur tot 22:00 uur. Het onderstaande filmpje van de BBC geeft een indruk van de geschiedenis van de grot en de totstandkoming van de replica.

Voor meer informatie ga je naar de site van Caverne du Pont d’Arc. De grot ligt langs de D290 van Vallon-Pont-d’Arc naar Saint-Just-d’Ardèche.

Caverne du Pont d’Arc
Plateau du Razal
07150 Vallon Pont d’Arc

Zie ook het bericht voor de openstelling van de replica van de grot Chauvet Pont-d’Arc.

Grotte de la Madeleine

Eén van de mooiste grotten van de Ardèche zijn de Grotte de la Madeleine. Deze grot is het bezoeken waard voor het hele gezin. De grot is ontstaan door ondergrondse waterkracht. De grot werd in 1887 ontdekt. Met de gids daal je 65 meter naar de stenen watervallen en prachtig gekleurde druipsteenformaties, met als hoogtepunt is klank-en lichtshow. In het maison de la Réserve naturelle des Gorges de l’Ardèche heb je een prachtig uitzicht over de Gorges de l’Ardèche. Er is vanalles te ontdekken over de prehistorie, geologie, natuurbescherming en de plaatselijke flora en fauna aan de hand van interactieve spelletjes.

Grotten - Grotte de la Madeleine - Ardechefriends.comBij het begin van de grot trefje de Belvédère de la Cathédrale. Hier kijk je prachtig uit op de Gorges de l’Ardèche en op een rotsformatie die lijkt op een grote kathedraal met grote torens. Als je dus niet persé de grot in wilt is een drankje op het terras bij de grot meer dan de moeite waard. Ook vind je hier een giftshop waar je een leuk aandenken voor thuis kunt kopen.

In het hoogseizoen is de Grotte de la Madeleine geopend van 10:00 tot 19:00 uur. De laatste rondleiding wordt een half uur voor sluitingstijd gestart. De entreeprijs voor kinderen van 6 tot 15 jaar is €5,50, voor volwassen betaal je € 9,00 per persoon. Ook deze grot ligt langs de D290 van Vallon-Pont-d’Arc naar Saint-Just-d’Ardèche.

Grotte de la Madeleine
Route touristique des Gorges de l’Ardèche
07700 Saint-Remèze

Grotte de la Cocalière

De grot La Cocalière is één van de mooiste grotten van Frankrijk, waarin je een schitterende ondergrondse reis maakt tussen de Ardèche en de Gard. Deze beroemde grot, die ook de diamantengrot wordt genoemd, is ontstaan uit kalk van het late Jura (ca. 140 miljoen jaar geleden).

Het deel dat opengesteld is voor het publiek is slechts een zijtak van een grottencomplex van ca. 30 kilometer. De grot is 35 miljoen jaar geleden ontstaan en ontwikkelt zich nog altijd, omdat het een zgn. levende grot. Het is de eerste Franse grot met het label “Qualité Tourisme” en “Qualité sud de France”.

Grotten - Grotte La Cocaliere - Ardechefriends.comSinds 1967 is de grot opengesteld voor het grote publiek. De ondergrondse rondleiding die ongeveer een uur duurt en een kilometer lang is, brengt je langs een schitterende verzameling van druipstenen: stalagmieten, stalactieten, druipsteengordijnen en nog veel meer. Behalve deze prachtige beelden kom je er ook voorwerpen en beenderen uit de prehistorie tegen die werden gevonden bij opgravingen. Aan het einde van de rondleiding word je met een treintje teruggebracht naar het startpunt. Een bezoekje aan deze prachtige grot, die met recht dus tot de mooiste grotten van Frankrijk wordt gerekend, is absoluut de moeite waard!

De tarieven inclusief rondleiding en het ritje met de trein zijn voor volwassen € 10,90 en voor kinderen van 6-12 jaar € 7,50. Kinderen onder 6 jaar zijn gratis. De openingstijden van de grot zijn als volgt:

  • Medio maart t/m juni: 10:00-12:00 uur en 14:00-17:00 uur
  • Juli en augustus: 10:00-18:00 uur
  • September t/m herfstvakantie: 10:00-12:00 uur en 14:00-17:00 uur

Om er te komen volg je de D104/D109 van Joyeuse naar Alès. Op die weg staat de grot met borden aangegeven.

Grotte de la Cocalière
30500 Courry

Aven Marzal

De grot Aven Marzal is vernoemd naar een lokale man met de naam Marzal. In 1812 kwam deze man om het leven door een gevecht met een herder. Laatst genoemde gooide het lichaam van Marzal in een gat in de grond, waar het drie dagen later gevonden werd.

Grotten - Aven Marzal - Ardechefriends.comDeze grot staat bekend om de vele lemen stolsels die de ene keer sneeuwwit zijn en de andere keer okerbruin. Een schatachtige toegang brengt je naar de Galerij van de Tombe en de Galerij van de Hond. Je daalt in de Grotte de la Marzal af tot wel 130 meter diep! Je komt uiteindelijk terecht in de Galerij van de Diamanten, vol met glinsterende kristalsplinters. In totaal moeten er 730 treden worden afgelegd tijdens je tocht door deze schilderachtige grot. De grot is verdeeld in verschillende ruimtes, waarbij er per ruimte wordt stilgestaan bij de eigenschappen van de ruimte in kwestie. Zo wordt er aangegeven waar het lichaam van de vermoorde Marzal is aangetroffen. Deze grot is anders dan alle andere grotten en mede daardoor erg interessant om te bezoeken.Niet ver van de grot is tevens een prehistorisch museum te vinden.

De prijzen verschillen van kinderen tot 6 jaar die gratis naar binnen morgen tot een combiticket voor volwassen van € 8,50. Voor een overzicht van alle tarieven en openingstijden, zie de website van Aven Marzal. De grot vind je aan het einde van de D590 in Aven Marzel ofwel langs de D201 tussen Bidon en Saint-Remèze.

Grotte Aven Marzal
07700 Saint-Remèze

Aven Grotte de la Forestière

Deze druipsteengrot is nog maar een paar jaar voor publiek opengesteld. Doordat de grot maar 60 trappen heeft, is hij populair voor het bezoeken van grotten met (kleine) kinderen.

De grot van het bos geeft een kijkje van de wereld onder het aardoppervlak en hoe sterk de natuur is. De Grotte de la Forestière beschikt over een verrassende holendierentuin, de zgn. Zoo Cavernicole, waarin je bijzondere dieren te zien krijgt die leven in holen en grotten.

De grot ligt aan de D217 tussen Vallon- Pont-d’Arc en Orgnac.

Grottes des Tunnels en Grotte des Huguenots

Vlakbij Vallon-Pont-d’Arc liggen de Grottes des Tunnels. Het is een kleine grot, die je kunt bezoeken zonder gids. Bij de ingang is een kleine bar/restaurant dat is uitgehouwen in de berg, waar je een papiertje kunt krijgen met uitleg over de grot, waarna je de grot op eigen gelegenheid kunt ontdekken. De toegangsprijs is €4 per persoon.

Grotten - Grottes des Tunnels - Ardechefriends.comDe Grotte des Huguenots vind je vlakbij de Grotte des Tunnels. Het is een vrij kleine grot, die je ook vrij kunt bezoeken. Toegan tot de grot is gratis. De grotten vind je langs de D290, net ten zuidoosten van Vallon-Pont-d’Arc.

Check ook onze pagina over de mysterieuze grotwoningen van Montbrun.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.
 

Laat commentaar achter