Kanoën en kajakken

Voor velen is een kano- of kajaktocht door de Ardèche een onvergetelijke ervaring (en daar kunnen we zelf over meepraten). Met keuze uit diverse lengtes kun je zelf bepalen hoelang en hoever je wilt gaan. Veel toeristen zien de Ardèche van boven, zoals de Pont d’Arc op ontelbaar veel foto’s is te vinden, maar veel minder mensen hebben het spectaculaire natuurschoon voorbij zien trekken vanaf het water. Als je naar de Ardèche gaat, is het bijna een must om het een keer te hebben meegemaakt.

Boeken

Veel organisatoren bieden zichzelf aan via de accommodatie waar je verblijft. Inschrijven kan in dat geval ter plekke en daar krijg je ook uitgelegd hoe zo’n dag (want dat kost het zeker) eruit ziet. Je krijgt meestal de beschikking over een waterdichte ton, die meegaat in je kano/kajak. Hier doe je al je spullen in, zodat ze droog blijven als je eventueel omslaat. De afstand kun je zelf kiezen en varieert van een paar tot meer dan 30 kilometer. Bij de lange variant vertrek je met het hele gezelschap tussen 8.30 en 9.00 uur en kom je eind van de middag op bestemming aan. De kortere trajecten kun je meestal ook individueel (zonder begeleiding) afleggen, waarbij je voor een x-aantal uur de kano of kajak ter beschikking hebt. Voor een trip van maximaal een dag betaal je niet veel meer dan €30. Je vervoer terug naar de opstapplaats zit meestal in de prijs.

Kanoën / kajakken in de Ardèche 2

Kano vs. Kajak

Voor de zekerheid nog even de belangrijkste verschillen tussen een kano en een kajak:

 • een kajak heeft een gesloten dek met daarin een kuip (instapgat) en zitje en een kano is van boven open, waarbij je geknield of op een bankje kan zitten;
 • een kajak bestuur je met een dubbelbladige peddel en een kano gebruik je een enkelbladige peddel (steekpeddel);
 • een kano is vaak breder dan een kajak, waardoor een kano stabieler is;
 • een kano vaart iets minder snel dan een kajak;
 • een kajak is lager dan een kano, dus vangt minder wind en kan de golven beter aan.

Soms kun je bij een kajak kiezen uit een 1- of 2-persoons, waarbij een 2-persoonskajak veel stabieler is qua stuurgedrag. De kano’s zijn vaak voor 2 personen. Tegenwoordig kun je ook met z’n drieën in een kano of kajak en worden ook wel mixen aangeboden; een soort kano waar je op zit met dubbelbladige peddels.

Hieronder een (Duits) Youtube filmpje voor een impressie van wat spektakel en hilariteit:

Kinderen

Deze trip is ook te doen voor kinderen. Jonge kinderen kunnen tussenin in een kano en de wat oudere kinderen (ca. 12+) kunnen zelf de peddels ter hand nemen. Bij dit soort trips is het dragen van een zwemvest voor iedereen verplicht. Dat is niet voor niks, want de rivier kan plaatselijk best ruig zijn met regelmatig stroomversnellingen en “watervallen”. Dat is uiteraard geen waterval waar je verticaal naar beneden gaat, maar hiermee worden de stroomversnellingen bedoeld met serieus hoogteverschil (1 a 2 meter).

Er worden hier en daar ook 2-daagse trips georganiseerd, waarbij je zelf een tent (tenzij je voor een grote groepstent kiest), slaapzak en extra eten verzorgt.Als je deze trip wilt boeken, zorg dan dat je er snel bij bent, want de regelgeving voor kamperen langs de rivier zijn een aantal jaar geleden aangescherpt, dus het aantal plekjes is beperkt, zeker in het hoogseizoen.

Mochten er op de camping of bij je accommodatie geen tochten worden aangeboden, dan kun je zelf altijd contact opnemen met La Petite Mer in Vallon-Pont-d’Arc.

Kanoën / kajakken in de Ardèche 3Chassezac

Voor mensen die het wat rustiger aan willen doen zijn er mogelijkheden in het zuidwesten van de Ardèche. Daar kun je met kano of kajak de Chassezac afdalen. Er worden tochten van 7 en 10 kilometer georganiseerd. Dat is prima te doen in een paar uurtjes en ook deze rivier leid je door het kalksteenmassief van Païolive via de Gorges du Chassuzac. Voor deze tochten kun je contact opnemen met Compagnie de Canoë du Chassezac in Les Vans.

Marathon International

Jaarlijks wordt in november traditiegetrouw de Marathon internationaal des Gorges de l’Ardèche gehouden. Dat is een kanorace op de rivier de Ardéche, met name in het gebied van de Gorges. In de herfst staat het water in de rivier wat hoger dan ’s zomers, waardoor de rivier ook wat wilder is. Bij dit evenement zijn er mensen die voor het sportieve aspect meedoen, maar er zijn ook vele deelnemers die voor de gezelligheid meedoen, waardoor je regelmatig ludieke uitdossingen voorbij ziet komen.

Tips

Tips om mee te nemen voor een onbezorgde trip:

 • Zonnebrand en evt. een petje;
 • Waterschoenen (de rivier is vrij ruig met kiezels en rotsen);
 • Voldoende drinken (min. 1,5 liter water p.p.);
 • Lunch (er vanuit gaande dat het ontbijt al achter de kiezen is);
 • Afhankelijk van het seizoen een extra set kleding (je vertrekt vaak vroeg, dus om gedurende de dag iets luchtigers en na de trip iets warmers aan te trekken);
 • Een vuilniszak (om je spullen en afval in te doen).

Tot slot: als je op een stroomversnelling af gaat, probeer dan met de punt van de kano of kajak recht in de omgekeerde “V” te sturen, dan heb je de grootste kans dat je er doorheen komt zonder nat te worden…

Kanoën en kajakken - Ardechefriends.comWaarschuwing

Een kanotocht over de rivieren in de Ardèche is vaak onvergetelijk mooi, maar ben je er van bewust dat de omstandigheden ook erg risicovol kunnen zijn. In het naseizoen en na slecht weer (storm en overstromingen) kan het erg gevaarlijk zijn door de modderstromen, sterke stromingen door hogere waterstanden en boomstammen in de rivier. In september 2015 zijn hierdoor twee Nederlandse broers verdronken in de Ardèche.

 


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.