Labeaume

Het dorpje Labeaume is een bijzondere plaats in de Ardèche. Veel huisjes zijn gebouwd van stenen uit de rivier. In heel Labeaume, dat een officieel village charactère is, wonen niet meer dan een paar honderd inwoners. Door de smalle steile steegjes, kleine straatjes met overdekte passages en pittoreske pleintjes is het middeleeuwse kunstenaarsdorp net een groot doolhof. Het hoogste punt van het dorp ligt bovenop de rots. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de rivier en de brug uit 1875 (Pont de Labeaume).

Drie rivieren

Labeaume ligt ingesloten tussen drie rivieren; de Ardèche aan de oostkant, de Beaume aan de zuid-westzijde en de Ligne ten noordwesten van het plaatsje. Het stukje rivier bij Labeaume rondom de brug is prima geschikt om in te vissen, maar je kunt er ook zwemmen rondom het zandstrand (ideaal met kleinere kinderen). Je ziet er veel dagjesmensen, omdat de rivier ter plaatse vaak breed en daardoor op veel plaatsen ondiep is.

Labeaume Gorges - ArdechefriendsLangs de oevers van de rivieren en in de rest van de omgeving tref je veel olijfbomen. De rots waar Labeaume op ligt loopt over in de rotsformatie die ook wel de “jardins suspendus” (hangende tuinen) wordt genoemd. Het is prachtig om te zien hoe de natuur de rotsen heeft gevormd.

Plateau de Labeaume & Dolmens

Rondom het dorpje zijn tot op heden meer dan 140 dolmens (hunebedden) gevonden. Hiermee is het Plateau de Labeaume recordhouder als het gaat om megalithische monumenten in Frankrijk, maar ook van heel Europa.

Aan de overkant van de rivier, dus over de brug, is een goed aangegeven wandeling uitgezet over het Plateau de Labeaume en langs deze dolmens, zodat je te voet het gebied kunt ontdekken en deze bijzondere eeuwenoude graven kunt bekijken.

Labeaume - Plateau de Labeaume - dolmens - ArdechefriendsTijdens deze wandeling zie je ook de “Tour de Chapias”, die je ook kunt beklimmen in 50 stappen. Op deze 12 meter hoge toren uit 1884 staat een beeld van onze Vrouwe met het kindje Jezus. Verder kom je langs de “rocher des curés”, een door water uitgesleten kalkstenen rots.

Bezienswaardigheden

Op het kerkplein bij Église Saint-Joseph kun je even bijkomen van het klimmetje op het terrasje. Verder vind je in het plaatsje de kapel “Notre Dame de la délivrance”, waarvan het altaar is gemaakt uit één stuk marmer. Aan de westkant van Labeaume vind je ook “Maison Unal”; een bijzonder bouwwerk zonder rechte hoeken, dat door de eigenaar is gebouwd tussen 1972 en 2008 door metalen frames te bedekken met beton. Elk jaar wordt in Labeaume van half juli tot half augustus een muziekfestival gehouden

Labeaume ligt in de zuidelijke Ardèche tussen Joyeuse en Ruoms op een half uurtje met de auto van Vallon-Pont-d’Arc.

Check hier de opties voor een vakantiehuis of camping in de buurt van Labeaume.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.