Eten en drinken

Bij fijnproevers staat de Ardèche bekend de overheerlijke streekproducten en authentieke keuken. Het aanbod van de voortreffelijke streekwijnen, van onbekend tot exclusief, maken dit helemaal af. Eten en drinken is in de Ardèche, net als in een aantal andere zuid-Franse departementen, een ware lust.

Een van de bekende streekproducten die de keuken van de Ardèche domineert is de kastanje, naast de aardappel. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van cantharellen en eekhoorntjesboord (de lokale paddenstoelsoorten) en authentiek bereide geitenkaas. De Ardèche inwoners zijn, net als in vele andere streken, heel trots op hun streekproducten en houden hun traditionele en geliefde gerechten in ere. Verder worden in de Ardèche ham, paté en worstjes volgens oude gebruiken gemaakt.

De kastanje kent in de Ardèche vele verschijningsvormen. Zo vind je ze in Privas en Aubenas vaak geglaceerd, in Vals-les-Bains is er kastanjebier van gemaakt en in Saint-Désirat kastanjelikeur. Typisch voor de Ardèche is ook, naast de de vruchten van de broodboom, de baguette Ardéchoise, een product van bakkers en meel- en tarweproducenten die hiermee een echt streekproduct ontwikkeld.

De aardappelen van de Ardèche zijn de Violine de Borée, de Truffole en de Ratte. In de Ardèche is nog olijfolie in overvloed, en daarmee wordt de aardappel ook veelvuldig tot délicatesse bereid.

In de Ardèche is de lunchtijd, volgens goed Frans gebruik, doorgaans tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Het avondeten vangt rond 20.00 uur aan. In de Benelux willen gasten nog weleens zelf een tafeltje uitzoeken bij binnenkomst in een restaurant, maar in Frankrijk is het gebruikelijk dat je je naar een tafel laat begeleiden door het aanwezig personeel. Betalen kan in de meeste Franse restaurants met een Visa card of creditcard. Pinnen of het gebruik van een bankcard ligt niet overal voor de hand. Voor de échte Hollanders: een fooi hoef je niet te geven. De Fransen zelf doen dat maar heel af en toe.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.
 

Laat commentaar achter