Gorges de l’Ardèche

De Gorges de l’Ardèche is één van de bekendste bezienswaardigheden van de zuid-Franse streek. De kloof van tientallen kilometers lang, die ook wel de Grand Canyon van Frankrijk wordt genoemd, loopt van Vallon-Pont-d’Arc tot aan Saint-Martin-d’Ardèche en slingert sierlijk door het landschap. Het dal van de kloof bestaat voor een groot deel uit indrukwekkende kalkstenen rotsformaties van tientallen meters hoog.

De kloven van de Ardèche zijn ontstaan doordat het aan erosie onderhevige kalksteengebergte. Miljoen jaren geleden stond het gebied een aantal maal onder water (o.a. toenmalige Jurazee en Krijtzee), waardoor kalk zich afzette op de rotsachtige ondergrond. Door verschuivingen van de aarde, gletsjers en regenwater zijn de gorges verder uitgesleten, met de prachtige plaatjes tot gevolg.

De kloof bevindt zich in het natuurreservaat van de Gorges de l’Ardèche. Daardoor zijn er diverse regels voor wandelaars en is wildkamperen verboden. De Ardèche rivier die door de kloof loopt is enorm populair bij kanoërs en kajakkers, want je kunt er stevige tochten over het hier en daar best wilde water maken tot wel 30 kilometer. Elk jaar wordt in november, wanneer het water van de rivier vaak hoger staat en dus wilder is, de Marathon internationaal des Gorges de l’Ardèche gehouden, waarbij deelnemers per kano de rivier tussen de kloven afdaalt. Bij deze marathon draait het niet alleen om het sportieve aspect, maar tref je ook diverse hilarische uitdossingen van de deelnemers in de kano’s.

Gorges de lArdeche - Marathon - Ardechefriends

De Gorges d’Ardèche is goed met de auto of de fiets te verkennen. Langs de kloof slingert de D290 fraai mee en onderweg tref je een behoorlijk aantal spectaculaire belvedères (uitzichtpunten) met parkeerplaatsen, waar je kunt genieten van het uitzicht op bijvoorbeeld de Pont d’Arc (zichtbaar aan de onderkant van de foto hieronder), Serre du Tourre, het Cirque de la Madeleine en het Cirque des Gens bij Chauzon. Op de route van de Gorges tref je ook een aantal prachtige oude dorpjes aan, waaronder Labeaume, Balazuc en Vogüé.

Gorges de l'ArdècheOok veel van de grotten van de Ardèche, waarvan de oudste meer dan 30.000 jaar geleden bewoond is, bevinden zich in dit ruige gebied en zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. Vroeg in de geschiedenis van de Ardèche moeten er al mensen in en rondom de kloof hebben gewoond. Er zijn diverse overblijfselen gevonden die daarop duiden, zoals bijvoorbeeld de muurschilderingen in de Grotte Chauvet.

Sinds 2012 wordt er bij Saint-Martin-d’Ardèche jaarlijks eind augustus een triatlon gehouden; 750 meter zwemmen in de Ardèche rivier, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

Al met al zijn de Gorges d’Ardèche echt een must om te zien als je waanzinnige uitzichten op ruige natuur houdt.

Gorges de l'Ardeche - Ardechefriends.com

Tips

In de zomermaanden kan het erg druk zijn op de route, dus overweeg om de route die periode ‘s avonds te gaan rijden.

Zorg dat je voor vertrek naar het toilet bent geweest, want onderweg tref je hiertoe weinig tot geen gelegenheid. Dat geldt ook voor de versnaperingen, dus koop vooraf voldoende te eten en drinken.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.