Grotwoningen van Montbrun

De grotwoningen van Montbrun in de Ardèche vind je op het plateau de Coiron. In een oude krater van de basaltrotsen vind je op deze plek een dorpje van ongeveer 30 woningen, waarvan sommige zelfs met meerdere etages. De woningen en een kleine uitgehouwen kapel zijn alleen bereikbaar via wandelpaden. Het meest gevolgde wandelpad is het pad vanaf de parkeerplaats bovenop het plateau naar beneden, waarbij je aan het begin van de wandeling het beste uitzicht op de grotwoningen, maar er zijn meer mooie oude paden waarover je naar de grotwoningen kunt wandelen.

Les Balmes de Montbrun zijn ontdekt toen holbewoners de grotten gebruikten als natuurlijke schuilplaats. Ook tijdens de inval van de Romeinen werden de grotten gebruikt als schuilplaats. Aan het einde van de 12e eeuw zijn de woningen ontstaan en zijn ze voorzien van o.a. ramen, deuren, bankjes, nissen en trappen. Een aantal woningen werd door deze trappen en soms door galerijen en tunnels met elkaar verbonden.

Grotwoningen van Montbrun - Ardechefriends.comDe grotwoningen zijn tot de 14e eeuw bewoond, dus ook tijdens de honderdjarige oorlog, toen de woningen als schuilplaats dienden. De kapel van Sint Catherine is 1536 gemaakt. Niet alle delen van het complex is voor het publiek opengesteld. Een deel van de woningen kun je eenvoudig zien liggen, andere woningen wordt door begroeiing van planten en bomen aan het zicht onttrokken.

De mysterieuze grotwoningen liggen langs de D7 van Saint-Jean-le-Centenier naar Privas, dat op zichzelf al een prachtige weg is om te rijden met prachtige uitzichten. Het complex ligt ten oosten van Aubenas en ten zuiden van Privas en vanuit beide plaatsen is het een autorit van ongeveer half uur. Op de route merk je dat je door een oud vulkanisch gebied rijdt. Het vulkaanas van de vroegere uitbarstingen is zelfs na miljoenen jaren nog zichtbaar.

Grotwoningen van Montbrun - Ardechefriends.comDe toegang tot de holwoningen van Montbrun is gratis. Een bezoek is af te raden met hele kleine kinderen en/of kinderwagens, omdat de paden hier en daar slecht begaanbaar zijn.

Balmes de Montbrun (Google Maps)
07580 Saint-Gineis-en-Coiron


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.