Privas

Privas is de charmante hoofdstad van het departement Ardèche. De stad ligt ingesloten tussen de riviertjes Le Charalon, Le Mézayon en l’Ouvèze, die uiteindelijk alle drie als l’Ouvèze in de Rhône uitmonden. Privas kenmerkt zich door de historische straatjes, de pleintjes met fonteinen en terrasjes, de gezellige winkelstraten en natuurlijk de platanen. Om de historie van de stad te zien kun je de historische route volgen, die bestaat uit 24 historische punten die allemaal met een bord worden toegelicht. De route voert bijvoorbeeld langs de Diane de Poitiers toren, gebouwd in de 15e eeuw in de Renaissance stijl. Deze toren is een van de oudste bezienswaardigheden, omdat Lodewijk XIII begin 17e eeuw de stad met zijn leger totaal heeft verwoest tijdens de strijd tussen de katholieken en protestanten.

Privas - Ardechefriends.com
Vanuit het centrum van Privas leiden borden met het opschrift “Cité du Monttoulon” je naar de top van de berg, die gemarkeerd wordt door drie kruisen en een afbeelding van een Piëta. Het laatste stuk van de ongeveer 30 minuten durende wandeling loop je door een dennenbos. Eenmaal boven (de ‘berg’ is 426 meter hoogt) kun je genieten van een waanzinnig uitzicht over Privas met de vele bruggen, de omliggende valleien en bergen van de Monts d’Ardèche.

Privas - MontoulonVerder staat Privas bekend om de geglaceerde kastanjes, de marrons glacé. Privas dankt het kwaliteitslabel “opmerkelijke smaaklocatie” (site remarquable du gout) aan deze culinaire topper. De geglaceerde kastanjes worden bereid door ze eerst te koken, waarna ze overgoten worden met siroop en in suiker worden gelegd. In het stadje tref je uiteraard diverse winkeltjes en restaurantjes, waar je de bijzondere kastanjeproducten kunnen proeven. Ook op de wekelijkse markt domineert de kastanje de drank en etenswaar. Het plaatsje ligt overigens middenin het gebied van de “tamme” kastanje en wordt ook wel de kastanjehoofdstad, hoofdstad van de marrons genoemd.

Privas - marrons glacé - Ardechefriends.comMocht je in de herfst in de Ardèche belanden, dan moet je echt zeker één van de kastanjefeesten meemaken die op meerdere plaatsen gevierd worden: Privas, Antraigues, Joyeuse, St.-Andéol-deVals en St.-Pierreville. Elk jaar in het derde weekend van oktober is het kastanjefeest in Privas. Er worden kastanjes gepoft, boeren verkopen hun oogst, wijnboeren bieden hun wijn te koop aan en restaurants en bakkers lokken de klanten met speciale kastanjemenu’s en kastanjegebak. Het feest gaat gepaard met dans, muziek, tentoonstellingen en markten.

Check hier de opties voor een vakantiehuis of camping in de buurt van Privas.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.