Bois de Païolive

Het Bois de Païolive in het zuidwesten van de Ardèche is een bijzonder gebied, bij uitstek geschikt voor heerlijke wandelingen en rustige fietstochten. Het uitgestrekte gebied van meer dan 16 km2 bestaat voornamelijk uit eikenbos met de meest bizarre rotsformaties. Erosie is de oorzaak van de soms buitenaardse vormen van de diverse rotsformaties.

Het Bois de Païolive (sprookjesbos) kenmerkt zich als een bos met veel zomereiken en steeneiken. Door de combinatie van het bos en de rotsformaties waan je je af en toe in een compleet natuurlijke beeldentuin, waarbij de reusachtige beelden een magische uitstraling hebben. Zo vind je in het bos rotsformaties die op een olifant, aap, leeuw of beer lijken en soms doen de rotsen denken aan andere zaken zoals Cleopatra of een rechter.

Boïs de Païolive - Ardechefriends.comBehalve bomen en rotsen vind je in het rustige bos een rijke verzameling flora, zoals geraniums en orchideeën, maar ook kreupelhout en grasvelden. Ook de fauna is goed vertegenwoordigd; er leven meer dan 15 soorten reptielen, 40 soorten zoogdieren, 100 vogelsoorten en 1000 insectensoorten. Als je goed kijkt kun je in sommige spelonken van de rotsen vleermuizen zien hangen.

Er zijn 3 plekken rondom het gebied waar je je tocht kunt starten, inclusief gratis parkeerplaats. De diverse routes staan goed aangegeven met gekleurde bordjes of strepen op de rotsen, maar let goed op want desondanks raken mensen weleens verdwaald. In dat kader kan het geen kwaad een goede kaart mee te nemen. De wandeling van 7,5 kilometer wordt over het algemeen als de mooiste gezien. De wandeling voert je langs o.a. Ermitage St.Eugène, prachtige uitzichten op de rivier de Chassezac en de Gorges du Chassezac. De paden zijn grillig en prachtig tegelijk met pieken van meer dan 100 meter en zijn niet echt geschikt voor de jongste kinderen.

Boïs de Païolive - Ardechefriends.comHet sentier de la Vierge (maagdenpad) duurt 1 a 1,5 uur en bedoeld kinderen, die er kunnen klimmen en klauteren tussen en op de rotsen. Met kinderen is het leuk om de te doen, want je komt de gekste rotsen tegen. Daarnaast kun je met de auto nog de bekende rots l’Ours et le Lion (de beer en de leeuw) bekijken. Het natuurlijke doolhof is ook erg leuk voor de kids.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.