Tol (péage)

Op een deel van de Franse snelwegen moet je tol betalen (Péage). Het is, naast de mogelijke files, een fenomeen dat voor veel oponthoud tijdens de autorit kan zorgen. Enige voorbereiding kan helpen, vandaar dat we op deze pagina wat toelichting geven.

Aan het begin van het toltraject pak je alleen een ticket, daar hoef je dus nog niet te betalen. Dat gebeurt pas aan het einde van de tolweg of wanneer je voortijdig de tolweg verlaat bij een afslag.

Bij de poortjes die zijn aangegeven met een groene pijl kun je altijd terecht, ongeacht de manier waarop je wilt betalen. Er zijn 3 manieren om tol te betalen: contant, via creditcard en elektronisch (Télépéage). Je kunt dus niet met een pinpas/bankcard betalen. De manier waarop je betaalt is niet van invloed op het toltarief, dus je betaalt op elke manier even veel. Hoeveel tol betaalt hangt af van je voertuigklasse en uiteraard van je route.

Toltarief en voertuigklasse

De voertuigklasse bepaalt in Frankrijk het toltarief. Op de website van de ANWB en op de website van ASFA staan de voertuigklassen uitgelegd. Verder is een overzicht van alle toltrajecten beschikbaar en hieronder in kaartvorm alle tolwegen in Frankrijk, inclusief een indicatie van het tarief per traject voor klasse 1 (klik erop voor vergroting).

Tol - overzicht tolwegen - Ardechefriends.com

Op deze site kun je voor jouw traject het toltarief exact berekenen.

Let er op dat soms niet alle poortjes voor alle voertuigen bedoeld zijn. Zwaarder verkeer wordt vaak gescheiden van personenauto’s, wat in dat geval wordt aangeduid met bordjes boven de tolpoorten.

Contant

Tol - Ardechefriends.comJe rijdt dan naar één van de poortjes die aangeduid worden met een groene pijl, muntgeld of een kassamedewerker. De poortjes worden steeds minder vaak bemand door een kassamedewerker, maar je treft hier je in de regel een betaalautomaat. Gepast betalen is niet nodig, want ook de automaten hebben wisselgeld. Mocht er iets misgaan met het betalen bij een automaat, dan kun je altijd op de help-knop drukken, waarna een medewerker je te woord staat.

Creditcard

In dit geval kun je bij alle poortjes terecht, behalve die zijn aangeduid met de bordjes met een oranje “T” (Télépéage) erop. Soms zijn er speciale poortjes, aangeduid met een bordje met betaalpassen erop. Bij betaling met creditcard is geen pincode nodig. De geaccepteerde cards zijn Visa, Eurocard/Mastercard, Diners Club en American Express.

Elektronisch (Télépéage)

Tol - tol badge - Ardechefriends.comDit is de snelste manier van betalen. Je hebt hiervoor een badge (een elektronische ontvanger) nodig, die verkrijgbaar is bij de ANWB, Bip & Go en Liber-T. Hiervoor betaal je een klein bedrag per maand, maar alleen in de maanden dat de badge actief is (dus wanneer je in Frankrijk bent). Daarnaast betaal je achteraf de verschuldigde tol en/of parkeergeld.

Je rijdt door de poortjes die zijn aangeduid met de bordjes met een oranje “T” (Télépéage) erop. De badge hangt in het midden van je voorruit, je rijdt met 30 km/uur door het poortje en bij een correcte scan gaat het poortje automatisch open. Als je met de caravan reist mag je met de badge alleen niet door poortjes rijden van hoger dan 2 meter. Zie hieronder een video, waarin je kunt zien hoe het in z’n werk gaat.

Honderden Franse parkeerterreinen en parkeergarages accepteren ook deze kaart voor betalen, dus het biedt gemak voor meer dan alleen de Franse tolwegen.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.
 

Laat commentaar achter