Vissen

Vissen Ardeche 2016 overzichtskaartje - Ardechefriends.com

Overzichtskaartje Vissen in de Ardeche 2016

De Ardèche beschikt over 5000 kilometer rivier, waarvan ca. 70% in categorie 1 en met voor elke visser wat wils. De visgids voor de Ardèche Guide de Pêche Ardèche 2017 is online beschikbaar, met daarin alle informatie voor dit seizoen, maar helaas alleen in het Frans. Hierin zijn de vislocaties onderverdeeld in de 1e en 2e categorie. Uit deze visgids hebben we hieronder een kaartje overgenomen, waarop de wateren van de 1e categorie in het rood en die van de 2e categorie in het blauw zijn aangeduid. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

In de Ardèche kun je goed vissen op o.a. kopvoorns, forel, snepen en goud gekleurde barbelen. Deze vissoorten zijn met name goed te vangen met vliegvissen (pêcher à la mouche). Vissen op barbeel is sowieso vrij succesvol, omdat ze zoveel aas lekker vinden.

Let wel, je hebt overal een vergunning nodig! Een visvergunning kun je kopen in winkels, bars, een aantal supermarkten, campings en via het internet op de site van Carte de Pêche. Een all-in visvergunning voor de vakantie kost overigens ca. €32 en dat is de moeite waard, want er wordt regelmatig gecontroleerd en de boetes zijn niet mals. Deze visvergunning kun je hier online bestellen en is 7 dagen geldig. Mocht je meer dan 14 dagen achtereen willen vissen, dan is een jaarvergunning van ca. €80 goedkoper. Een jaarvergunning bestel je hier online. Voor kinderen zijn overigens goedkopere vergunningen te koop. Op de site Carte de Pêche vind je ook een handig overzicht van alle visvergunningen, die je meteen ook kunt bestellen. Hieronder volgen grofweg wat regels voor vissen in het algemeen en voor de 1e en 2e categorie.

Vissen - Garde Pèche - ArdechefriendsAlgemeen

 • Zalmvissen is verboden;
 • Zalmachtigen: in rivieren, meren en stil water locaties mag van zalmachtigen zes stuks per dag per visser worden gevangen;
 • Slechts één vlagzalm per dag mag worden gevangen in de Loire;
 • In het Lac de Vert en de Ternay Dam zijn slechts twee vangsten toegestaan per dag per visser (Grayling of Pike).

Vissen in de Ardèche - Ardechefriends.com1e categorie

 • Je mag met één hengel vissen en wel met een lijn met twee haken of drie kunstvliegen;
 • Maximaal zes rivierkreeft manden en één net voor de vangst van rivierkreeft (max. diameter 30 cm);
 • Op de meren mag je met twee hengels vissen, in het bijzijn van de visser zelf;
 • Hier mag niet gevist worden met maden, larven en levende visjes.

2e categorie

 • Maximaal vier hengels met één lijn per hengel elk met twee haken of drie kunstvliegen in het bijzijn van de visser zelf;
 • Maximaal zes rivierkreeft manden en één net voor de vangst van rivierkreeft (max. diameter 30 cm);
 • Nachtvissen op karper is toegestaan met een simpele haak met plantaardige aas.

No kill

Er zijn een aantal no kill gebieden aangemerkt in de Ardèche, waar de gevangen vis dus verplicht moet worden teruggezet. Deze no kill zones worden aangeduid met sans tuer (verboden te doden). Hier vind je meer informatie over de no kill zones in de Ardèche (Franstalig), inclusief een overzichtskaartje.

Gids

Vissen - Gids Eric Langlumé - Ardechefriends.comOm de kneepjes van het vissen in de Ardèche te leren en de visplekken te ontdekken, kun je gebruik maken van een gids. Eén van de beste visgidsen in de zuidelijke Ardèche (en Cevennen) is Eric Langlumé. Met zijn 30 jaar ervaring kent hij de Ardèche op zijn duimpje en weet kent hij de beste locaties. Hij is gespecialiseerd in vliegvissen (la mouche) en kan je dit leren of verder perfectioneren, maar kan je ook begeleiden bij andere aassoorten.

Eric Langlumè
Chemin du mas de la croix
30430 Barjac


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.