Auto

Als je met de auto naar de Ardèche reist, neem dan even de tijd om een geschikte autoroute te kiezen. zijn er twee veel gekozen autoroutes: via Luxemburg en via Parijs. Op deze routes moet je weliswaar tol betalen, maar zijn over het algemeen het snelst. Om de tolwegen te ontwijken, kun je kiezen voor de Route National die je over de nationale wegen leidt.

Via Luxemburg en Autoroute du Soleil

De Autoroute du Soleil (Google Maps) leidt je via Luxemburg, Metz, Nancy, Langres, Dijon, Beaune, Macon, Lyon en (eventueel) Montelimar, Valance en Montpellier naar de Ardèche.

Om bij Luxemburg te komen zijn er vanuit Nederland en/of België een aantal opties, zoals via:

Auto - Ardechefriends.comDe Ardèche route die je hierbij in Frankrijk volgt wordt de “Autoroute du Soleil” (snelweg van de zon) genoemd. In Frankrijk wordt deze naam gebruikt voor de A6 van Parijs tot Lyon, waarvan je voor een deel gebruikt maakt, en de A7 van Lyon tot Marseille. Soms wordt het ook gebruikt om de A31 van Beaune naar Luxemburg mee aan te duiden.

Deze route kan in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn. De knelpunten zijn met name de tolstations en de wegen rond Lyon.

Op de Autoroute du Soleil rijd je op 2 toltrajecten; van Mulhouse tot Lyon en vanaf (na) Lyon tot aan de afslag naar de Ardèche. De tol bedraagt rond de €35 op deze route voor klasse 1, afhankelijk van waar je de snelweg verlaat. Voor klasse 2 is dat ongeveer €50, voor klasse 3 rond de €85 en voor klasse 5 is dat ca. €20. Zie ook dit artikel over tol (péage) in Frankrijk.

over-parijsOver Parijs en Clermont-Ferrand

Als je voor de route via Parijs en Clermont-Ferrand kiest om met de auto naar de Ardèche te reizen, rijd je via Antwerpen, Gent, Lille, Parijs, Orléans, Bourges, Montlucon, Clermon-Ferrand en (eventueel) Saint-Etienne.

Grootste knelpunt op deze Ardèche route is Parijs, waarbij geadviseerd wordt om deze wegen rondom de spitsuren te mijden. Ook kan het bij de tolstations druk zijn. Voor de actuele situatie van het verkeer rondom Parijs is een nuttig overzichtskaartje beschikbaar.

Ook via deze route rijd je op 2 toltrajecten; van de Franse grens tot aan Parijs en vanaf (na) Parijs tot aan Clermont-Ferrand. De tol bedraagt rond de €52 op deze route tot Clermont-Ferrand voor klasse 1, voor klasse 2 is dat ongeveer €82, voor klasse 3 rond de €130 en voor klasse 5 is dat ca. €32. Mocht je na Clermont-Ferrand je route richting Saint-Etienne vervolgen, rijd je ook daar nog op een tolweg. Tel voor dit stukje nog zo’n 20% op bij de genoemde toltarieven. Zie ook dit artikel over tol (péage) in Frankrijk.

Via Parijs én Autoroute du Soleil

Voor mensen die bijvoorbeeld in het westen van België wonen en in het oosten van de Ardèche hun bestemming hebben kan het handig zijn bovenstaande routes te combineren. Je rijdt dan in eerste instantie via Parijs, maar daarna rijdt u via Auxerre richting Dijon. Tussen Dijon en Chalon-sur-Saône kom je de Autoroute du Soleil op die je dan volgt richting de Ardèche. Zie hier de route via Parijs en de Autoroute du Soleil in (Google Maps).

Via Reims én Autoroute du Soleil

Een alternatief voor de route richting de Ardèche hierboven voert via Cambrai en Reims naar de Autoroute du Soleil. Je rijdt dan in eerste instantie richting Parijs, maar na Cambrai rijd je over de E17 richting Reims en (via een klein stukje E50) Troyes, waarna je via de A5 richting Langres rijdt. Bij Langres kom je op de Autoroute du Soleil, die je vervolgens volgt richting de Ardèche. Zie hier de route via Reims en de Autoroute du Soleil in (Google Maps).

Auto - Route Nationale - Ardechefriends.comRoute National

Mocht je geen haast hebben en wat meer van het land willen zien, dan kun je een autoroute kiezen die tolvrij is. Deze routes worden op de Franse wegen vaak met “Bis” aangeduid op een groen bord in een geel vlak. Die term komt van Bison Futé (de Franse verkeersinformatiedienst). Het kan op deze routes zomaar voorkomen dat je kilometers lang achter een traktor rijdt, omdat het veelal één-baans N-wegen zijn (Route National), te vergelijken met de N-wegen in Nederland. Over het algemeen zijn deze wegen prima begaanbaar. In Frankrijk vindt logistiek vervoer veelal per vrachtwagen plaats, dus als je een aanhanger of caravan achter de auto hebt is eigenlijk elke hoofdweg prima geschikt.

Let op: per 1 juli 2018 is in Frankrijk de maximumsnelheid op de tweerichtingswegen zonder midden afscheiding, dus op N-wegen (Routes Nationales) en D-wegen (Routes Dépratementales) aangepast van 90 km/u naar 80 km/u!

Auto - Overnachten - Ardechefriends.comOvernachten

Als je met de auto (al dan niet met aanhanger of caravan) naar de Ardèche gaat, is het niet ongebruikelijk om de reis in meerdere dagen af te leggen, waarbij je één of meer overnachtingen doet. Vaak kiezen reizigers dan voor een locatie ergens over de helft van de route, zodat ze de volgende dag het kleinste gedeelte nog af hoeven te leggen en bijtijds op bestemming aankomen. Lees onze tips en maak gebruik van de hulp op onze pagina voor overnachten.

Via de Facebook community van Ardèchefriends zullen we tips verzamelen voor goede adressen om te overnachten.

Rusten - Auto - Ardechefriends.comRusten

Afgezien van de tol kennen de snelwegen één groot verschil met de snelwegen in Nederland: er is veel meer te beleven op de (grote) parkeerplaatsen. Op de grotere parkeerplaatsen (aires) zijn heelvaak speeltuintjes voor de kinderen aanwezig. Benut de parkeerplaatsen om te rusten en te bewegen.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.
 

Laat commentaar achter