Wandelen

Natuurlijk kun je wandelen in de Ardèche! De Ardèche beschikt over meer dan 6000 km aan bewegwijzerde wandelpaden. Door het gevarieerde landschap van de streek zijn er voor elk type wandelaar heel veel mogelijkheden, die door wandelverenigingen en gemeenten worden onderhouden. Het ruige zuiden zal de geoefende en gevorderde wandelaars trekken en in het noorden kun je van de natuur genieten op wat minder steile heuvels.

In de vallei van de Eyrieux loopt de Dolce Via. Dit is een oude spoorbaan die nu is omgetoverd tot een fiets- en wandelroute. Op onze pagina over fietsen in de Ardèche hebben we hier een stuk over geschreven, maar je kunt hier dus ook prima wandelen.

Ook het Boïs de Païolive leent zich bij uitstek voor zowel korte als lange wandelingen. Vanaf drie parkeerplaatsen starten er diverse wandelroutes die je langs de soms bizarre vormen van de rotsen leiden.

Wandelen - Eyrieux - Ardechefriends.comVerder is er in de omgeving Labeaume een mooie wandeling uit gezet op het Plateau de Labeaume in het teken van de dolmens (hunebedden).

Wandelingen langs de Gorges de l’Ardèche worden door o.a. het Office du Tourisme in Ruoms georganiseerd (het hele jaar door bij goed weer). Deze wandelroute voor gevorderden leidt je langs grotten, rotsen, schuilplaatsen onder de rotsen en stranden die je op geen enkele andere manier kunt zien. Dit VVV-kantoor organiseert daarnaast ook andere begeleide bergwandelingen van ca. een halve dag.

Op de site TrailExplorer vind je eenvoudig een aantal wandelingen in de Ardèche, waarbij je ook de GPS routes kunt downloaden. Ook de route van een prachtige wandeling langs Cirque de Gens kun je hier vinden. Het is een wandeling van iets meer dan 7 kilometer met een hoogteverschil van ca. 150 meter.

Wandelen - Ardechefriends.com

Ook in vanuit de soms schilderachtige dorpjes en steden kun je begeleide wandeltochten ondernemen. Hiervoor kun je altijd terecht bij het plaatselijke VVV-kantoor.

Wandelroutes in de Ardèche staan aangeduid met kleuren en afkortingen:

  • Wandelen - Ardechefriends.comLange afstanden worden horizontaal met rood-wit gemarkeerd Wandelen-GR. De routes GR3, GR4, GR 4 F, GR 44, GR 44 A, GR7, GR 42, GR 427, GR 420, GR 420 A en GR 421 zijn de Grande Randonnées (GR) die door de Ardèche lopen. Details van deze wandelroutes kun je vinden op de website Grote Routepaden in Frankrijk en België.
  • Meerdaagse lusvormige wandeltochten (GR du Pays) worden met geel-rood gemarkeerd Wandelen GRP en hebben een lengte tussen de 60 en 250 km. In de Ardèche vind je er drie:
    • Le tour du Tanargue;
    • Le tour du Bassin d’Annonay;
    • Le Cévenol;
  • Wandeltochten van een dag worden aangegeven in geel-wit Wandelen-PR. De totale lengte van al deze routes bij elkaar is ca. 4500 km;
  • Lokale wandelroutes die zijn uitgezet door de diverse wandelverenigingen worden doorgaans met een gele streep aangeduid.

Wandelen - Ardechefriends.comDe wandelmogelijkheden in de Ardèche zijn eigenlijk eindeloos. Je kunt vanaf elk punt een prachtige wandeling maken, want er is altijd wel iets om een wandeling naartoe te maken. Diverse verenigingen en organisaties bieden wandeltochten aan. Voor wandelingen in de Ardèche kun je het best terecht bij Comite Departemental de la Randonnee Pedestre.

Comité Départemental de la randonnée pédestre de l’Ardèche (hoofdkantoor van de Ardèche)
Wandelen - FFRandonnée - Ardechefriends.com23 cours du Palais
BP210 07002 PRIVAS
+33 (0)4 75 30 57 38
cdrp07@wanadoo.fr

Wandelen - Office de Tourisme - Ardechefriends.comVerder heeft de wandelorganisatie FRRandonnée een aantal aanverwante wandelverenigingen, die in diverse plaatsjes van de Ardèche gevestigd zijn. Voor gedetailleerde wandelkaarten en -routes kun je altijd terecht bij de plaatstelijke toeristenbureaus (Office de Tourisme of Syndicats d’Initiative).


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.