Wildkamperen

Wildkamperen is in de Ardèche, net als in heel Frankrijk, toegestaan onder voorwaarden. In de franse nationale parken van de Cevennen en de Vanoise is het verboden, maar in de Ecrins, Mercantour, Pyreneeën en op Corsica is het toegestaan, mits je je kamp op minsten één uur van de wegen en grenzen van de parken opslaat. Die regels worden in deze parken overigens nauwelijks gehandhaafd door de autoriteiten.

Bivakkeren vs. wildkamperen

De fransen maken onderscheid in wildkamperen (camping sauvage) en bivakkeren (bivouac). Wildkamperen is officieel niet toegestaan, maar bivakkeren wel. Onder bivakkeren wordt verstaan dat je maximaal één nacht op dezelfde plek verblijft. Praktisch houdt dat in dat je (ook in de Ardèche) tussen 19.00 uur en 9.00 uur (grofweg tussen zonsondergang en zonsopkomst) je tentje op mag hebben staan en je kampeerlocatie op minimaal een uur wandelen van de doorgaande weg moet staan. Deze regel is in het leven geroepen om wandelaars die te ver weg van de bewoonde wereld zijn beland de gelegenheid te geven om legaal de nacht door te brengen. Verder is het toegestaan om op willekeurig terrein te kamperen, wanneer je toestemming hebt van de eigenaar van de grond of de plaatselijke autoriteiten.

Wildkamperen in de Ardèche - Ardechefriends.comIn de Ardèche is op veel plaatsen met expliciete bordjes aangegeven dat wildkamperen verboden is, zoals in de Gorges de l’Ardèche. Dat heeft ook te maken met het feit dat een groot gedeelte van de westelijke en zuidelijke Ardèche bestaat uit het natuurpark Monts d’Ardèche.

Criminaliteit

Frankrijk is een land dat bekend staat als relatief crimineel. Criminaliteit heeft uiteraard ook invloed op wildkamperen. Ondanks het feit dat je meestal op een afgelegen plek bivakkeert moet je nadenken over je eigen veiligheid. Neem dat mee bij de keuze voor de locatie.

De overs van de rivieren

Mocht je langs de oevers van de rivieren in de Ardèche willen proberen te wildkamperen, dan is dat wel af te raden. De meeste rivieroevers bevinden zich immers niet op een uur wandelen van de doorgaande weg. De boetes voor wildkamperen als je je niet aan de regels houdt zijn hoog en er wordt intensief gecontroleerd.

Wildkamperen in de Ardèche - Ardechefriends.comTips

  • Zoek een plekje achter een heuvel, zodat je niet direct zichtbaar bent vanaf de weg;
  • Let goed op met licht. Vuur kan in de droge zomers in de Ardèche heel snel gevaarlijk zijn. Als je de mogelijkheid hebt, gebruik dan een zaklamp met een rode filter, omdat reguliere zaklantaarns vaak van kilometers ver al zichtbaar zijn;
  • Bezuinig niet op de tijd voor het uitzoeken van een beschutte en comfortabele plek. Als het niet lukt, probeer dan te overnachten op een reguliere camping in de buurt.

Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.