Saint-Montan

Het dorpje Saint-Montan in de Ardèche ligt hoog op een kalksteenplateau en staat op diverse historische lijsten voor bescherming van erfgoed en historie. In de Romeinse tijd was het een belangrijke nederzetting op de route van Narbonne naar Lyon. Het dorpje is vernoemd naar een eenzame meneer Montan, die in het dorpje verbleef.

Saint-Montan is een van de oudste en meest schilderachtige plaatsjes met een sprookjesachtige uitstraling in het zuiden van de Ardèche. Tot 1970 was er niet veel meer van over dan een ruïne. Dat was aanleiding voor diverse verenigingen om zich te bekommeren over de wederopbouw en heeft Saint-Montan zijn middeleeuwse karakter herwonnen.

Saint-Montan - Ardechefriends.comBij het aanrijden valt het kasteel op wat vervallen oogt, maar niets is minder waar. Het plaatsje is, zeker na de wederopbouw, prachtig en goed onderhouden. Je wilt verdwalen in de wirwar van kleine straatjes met allemaal deuren die je nieuwsgierig maken naar de achterliggende historische wereld. In Saint-Montan staan twee kapellen uit de 12e eeuw, die op de lijst van historische monumenten zijn geplaatst: Chapelle Saint-André-de-Mitroys en Chapelle San-Samonta.

De Saint-André-de-Mitroys kapel (zie foto hieronder) is sinds 1910 een historisch monument en staat in het centrum van Saint-Montan. De San-Samonta kapel is tussen de 10e en 12e eeuw een aantal keer herbouwd, uitgebreid en gerestaureerd en ligt net buiten het dorp aan de weg richting Larnas.

Saint-Montan - Saint-Andre-de-Mitroys kapelDe highlight van Saint-Montan is het 11eeuwse feodale kasteel. Onder het kasteel liggen de oude huisjes en de kronkelende kasseistraatjes. Je kunt een tour doen naar het oude château, waarbij je de historie van Saint-Montan te horen krijgt.

Saint-Montan ligt ten zuidwesten van Viviers en Montelimar en ten oosten van Vallon-Pont-d’Arc. Drie kilometer ten westen van Saint-Montan ligt het eerder genoemde gehucht Larnas met een bezienswaardig Romaans kerkje.

Saint-Montan - Ardechefriends.comEr worden diverse rondleidingen georganiseerd in het middeleeuwse plaatsje. In juli en augustus kun je hiervoor elke dag terecht en in april, mei, juni en september alleen op zaterdagen, zondagen en feestdagen. Vier keer per dag start er een rondleiding, waarvan de eerste om 11.00 uur en de laatste om 18.00 uur. In juli en augustus worden daarnaast avondrondleidingen georganiseerd die om 21.30 uur beginnen en waarvoor je moet reserveren. Kaartjes kopen voor de rondleidingen of reserveren kan bij het gemeentehuis. Een rondleiding overdag kost €6 voor volwassenen, €4 voor jongeren en kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. De avondsessie kost €9 voor volwassenen en €5 voor jongeren. Neem hiervoor eventueel telefonisch contact op via +33475526209 of +33665296807.

Tip: Bistro Ray Charles (zie Restaurants)


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.