Camper

De meeste informatie die voor reizen met de auto van toepassing is, geldt ook voor campers. Een camper biedt je heel veel vrijheid. Met een camper ben je niet alleen mobiel, maar heb je ook meer mogelijkheden qua vakantieperiode. Daar waar campings vaak van mei tot en met september open zijn, kun je op camperplekken en parkeerplaatsen het hele jaar door terecht.

Camperplaatsen

Als je met de camper de Ardèche kruist, mag je overal op parkeerplaatsen overnachten, dus ook langs de snelwegen. Overnachten is ook toegestaan op bijvoorbeeld dorpspleinen. Overal waar niet expliciet staat aangegeven dat het niet mag, mag je dus overnachten in je camper. In veel toeristische dorpen en steden is het overigens verboden.

Jammer genoeg kun je op camperplaatsen lang niet altijd met contant geld betalen. Bij de lokale dorpswinkel of op het gemeentehuis kun je dan muntjes (jetons) kopen. Op de meer toeristische plaatsen kun je vaak de camperplaatsen op met een creditcard.

Camper - Ardechefriends.comDaarnaast zijn er ook veel camperplaatsen in Frankrijk. Hier vind je watervoorziening en kun je je toilet legen. Afhankelijk van de plek kun je er ook elektriciteit afnemen. Voor een paar Euro kun je onbezorgd en voorzien van elektriciteit en water de nacht doorbrengen.

Camper huren

Je kunt ook een camper huren als je zelf geen camper hebt. Via de website van Holidaycampers kun je vrij voordelig een camper huren en er lekker mee op pad, met alle voordelen die bij een camper horen. Je kunt bij je boeking zelf bepalen waar en wanneer je de camper ophaalt, maar ook waar en wanneer je ‘m weer terugbrengt, zolang dat maar in hetzelfde land is als waar je ‘m hebt opgehaald. Je kunt de camper dus al vlakbij huis ophalen en na afloop weer terugbrengen, maar je kunt er ook voor kiezen om met de auto bijvoorbeeld naar Lyon te rijden en daar je camper op te halen om vervolgens de Ardèche in te duiken. Het is in elk geval een goede mogelijkheid om het kamperen met een camper uit te proberen.

Clubs

France Passion

In de Ardèche biedt France Passion zo’n 20 wijngaarden en andere boerenbedrijven waar je zonder al te veel voorzieningen gratis de nacht door kunt brengen. Enige voorwaarde is dat je de clubgids moet hebben (a €30). Bij aankomst is het gebruikelijk dat je je meldt bij de eigenaar. Deze zal je, omdat je daar kosteloos mag overnachten, graag van zijn producten willen laten proeven. Uiteindelijk is dat waar deze boeren veelal aan verdienen. Voor de Nederlanders onder ons: je bent niet verplicht iets te kopen. Meer informatie vind je op de site van France Passion.

Camping-car d’Hôtes

Ook Camping-car d’Hôtes heeft in de Ardèche diverse mogelijkheden om te overnachten. Met de sticker op de voorruit ben je welkom bij particulieren en bedrijven die aangesloten zijn bij deze club. Voor een overnachting betaal je een paar Euro of het is gratis, als je gebruik maakt van het restaurant. De aangesloten adressen bieden plaats voor maximaal 3 overnachters. Deze camperplaatsen bieden af en toe ook mogelijkheden om afvalwater en je afval te dumpen. Wat je precies mag dumpen staat in de gids die je verplicht moet kopen, die €20 kost.Camper - Ardechefriends.com

Les Amis du Camping-car

Les Amis du Camping-car heeft ook overnachtingsadressen Ardèche. Ook deze gids kost €20 en de adressen komen voor een deel overeen met die van Camping-car d’Hôtes. Les Amis du Camping-car is wel een kleinere organisatie dan de andere twee.

Wild staan

Wild staan in de Ardèche mag (net als op andere plekken in Frankrijk) niet in beschermde natuurgebieden, binnen een straal van 500 meter van monumenten en binnen een straal van 200 meter van gebieden waar drinkwater wordt gewonnen. Lees ook ons artikel over wildkamperen.

Handige links

Campersite is een een aardige site met diverse camperplaatsen in de Ardèche.

Op de site van AireCampingCar kun je precies uitzoeken waar je kunt staan, afhankelijk van je route.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.
 

Laat commentaar achter