Wijnen en Wijnproeverijen

Wijn - Mermes - Ardechefriends

Dankzij de verscheidenheid van de druivensoorten, de bodem en het klimaat worden de Ardèche zeer verschillende wijnen gemaakt van uiteenlopende kwaliteit. De beste Ardèche wijnen worden geklasseerd als AOC-wijnen (Appellation d’Origine Controlée), gevolgd door VDQS-wijnen (Vins Délimités de Qualité Supérieure) en de landwijnen en tafelwijnen.

Chatus

De enige wijn die écht uit de (zuidelijke) Ardèche afkomstig is, is van de Chatus druif, waar we een apart artikel aan gewijd.

Wijnsoorten

In de Ardèche floreren de druiven onder ideale omstandigheden. Een groot deel van de wijngaarden kennen een microklimaat door de beboste heuvels. De stokken worden ook in de nachtelijke uren warm gehouden doordat de bodem van origine een vulkanisch karakter heeft, waarbij het regenwater makkelijk tot de bodem doordringt door het kiezel in de bodem. De wijnteelt is tegenwoordig een van de belangrijkste landbouwproducten van de Ardèche.

Wijn Syrah - Ardechefriends.comSyrah

De Syrah-druif is van oorsprong een druif uit het Midden-Oosten die ten tijde van de kruistochten naar Zuid-Frankrijk is gebracht. Zo zou de druif vernoemd zijn naar het Iraanse plaatsje Shiraz, maar helemaal zeker is dat niet. De wijn van deze druif heeft veel kleur en de geur wordt beschreven als chocolade, viooltjes, anjers, bessen en zwarte kersen.

Chardonnay en Cabernet Sauvignon

Er worden veel ambachtelijk geproduceerde wijnen verkocht, zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon, doordat in veel wijngaarden de productie met de hand wordt gedaan.

Ardèche wijnen clairettededieClairette de Die

Wijngaarden werden in de Ardèche al in de Romeinse tijd aangeplant door veteranen uit de Romeinse legioenen. De oudste wijn uit deze streek is de Clairette de Die, die echter pas in 1993 als AOC wijn werd erkend. Het plaatsje Die bevindt in het naastgelegen departement Drôme, maar de wijn wordt van oudsher ook in de Ardèche geproduceerd.

Op de westelijke Rhône-oever, met name rondom Tournon-sur-Rhône, worden de bekendste wijnen geproduceerd. Deze plek noemt men Tain-l’Hermitage en staat bekend om de gelijknamige wijn.

Grotten van Saint-Marcel-d’Ardèche

De grotten van Saint Marcel d’Ardèche doen dienst als een ideale wijnkelder door een vochtigheid van 86% en een constante temperatuur van 14 graden. Daarnaast is er geen licht en zijn er geen elektromagnetische golven, waardoor de wijn onder optimale omstandigheden kan rijpen.

Wijn Saint Marcel - ArdechefriendsEr rijpt meer wijn in de grotten van Frankrijk, maar niet op deze schaal van ca. 1200 flessen. Na of naast een bezoek aan het ondergrondse natuurschoon van de grot kun je hier ook de unieke wijn proeven.

Wijngaarden en Wijndomeinen

In de Ardèche vind je een aantal goede wijnproeverijen die je kunt bezoeken. Hieronder benoemen we een aantal wijndomeinen waar je kunt kijken, wijn kunt proeven en genieten van de prachtige landschappen.

Domaine de Peyre Brune

Aan de voet van de berg La Serre strekt het domein van Peyre Brune zicht uit over zo’n 18 hectare wijngaarden, gelegen op hellingen. Je ontdekt hier het volledige scala aan wijnen en je kunt hier tevens overnachten. Bij Peyre Brune kun je witte en rode wijnen (o.a. Les Chênes en Grain de Soleil) en rosé kopen, waaronder Chardonnay, Viognier, Grain de Soleil, Les Chênes, Les Romarins en Les Amandiers.

Domaine de Peyre Brune
Delphine Corvée et Régis Quentin
Pléoux
07460 Beaulieu

Clos Delorme

Clos Delorme is een familiebedrijf dat al 5 generaties lang wijn produceert op zo’n 25 hectare wijngaard. Er staan wijnstokken van wel 80 jaar ouden er vindt traditionele wijnbouwteelt plaats met handmatige oogst. Het wijndomein bevindt zich bij het plaatsje Saint Just d’Ardèche, een plaatsje van ca. 1000 inwoners langs de Rhône. Naast rode wijn, dat 80% van het terrein bestrijkt, kun je hier ook witte wijn en rosé krijgen. Zo kun je er Chardonnay, Moelleux en diverse anderen wijnen kopen. De belangrijkste druivenrassen van het wijndomein zijn Le Grenache (vol), Le Syrah (kleur) en Le Mourvèdre (structuur).

E.A.R.L Clos Delorme
Quartier Larignier
07700 Saint-Just d’Ardèche

Château de la Selve

Het 13de eeuwse jachtkasteel bij Grospierres werd in 1990 eigendom van Jean-Régis en Magdeleine Chazallon. Zij hebben samen werk gemaakt om het kasteel weer in het teken te zetten van de oorspronkelijke tradities. Vanaf dat moment heeft het kasteel weer een agrarische en toeristische bestemming. Vanaf 2002 is het terrein door het echtpaar verrijkt met een wijndomein, dat wordt beheerd door Florence en Benoît Chazallon.

Wijn - Chateau de la Selve - Ardechefriends

Bij het kasteel worden 6 verschillende druivensoorten verbouwd op 35 hectares wijngaard. In het kasteel kun je in een van de vijf verblijven overnachten. Daarnaast beschikt de wijnmakerij nog over een extra verblijf, waarbij je uitkijkt over een deel van de wijngaard. Je vindt Château de la Selve in Grospierres op nog geen 10 minuten afstand van Gorges de l’Ardèche.

Château de la Selve
07120 Grospierres

Domaine de la Croix Blanche

Daniel Archambault produceert biowijnen (wit, rood en rosé). Bij de proeverij geniet je van streekproducten, olijven en worstjes, waarbij de olijven natuurlijk gegroeid en geplet zijn. Een bezoekje duurt ca. een uur.

Domaine de la Croix Blanche
Chemin neuf
07700 St-Martin d’Ardèche

Domaine de l’Olivet

De familie Goossens verbouwt hier wijn (wit, rosé en Côtes du Rhône rood) die wordt gerijpt in eikenhouten vaten. De wijn is niet in de Benelux verkrijgbaar, dus een unieke kans om hun wijn te proeven en kopen als je in de buurt bent. Ze zijn het hele jaar elke dag van 9.00 tot 19.00 uur geopend.

Domaine de l’Olivet
07700 Bourg-Saint-Andéol

Domaine de Mermès

Patrice Dumarcher stamt uit een wijbouwfamilie van meerdere generaties en runt sinds 1995 samen met Séverine Comte dit wijndomein in het hart van de zuidelijke Ardèche. Ze zijn elke dag van het jaar geopend van 9.00 tot 20.00 uur, met uitzondering van feestdagen. Trek voor een bezoekje ca. anderhalf uur uit. De foto bovenaan de pagina toont de wijnen van Mermès.

Domaine de Mermès
07700 Gras


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.