Joyeuse

Het pittoreske Joyeuse ligt aan de rivier La Baume. Het kleine middeleeuws dorp in het zuiden van de Ardèche dankt zijn naam aan het zwaard van Karel de Grote dat langs de over van La Baume terug vond na een veldslag. Als dank hiervoor liet hij een fort bouwen.

Joyeuse ligt lekker centraal om vanuit de zuidelijke Ardèche op ontdekking uit te gaan. Als hoofdstad van een oud hertogdom heeft het plaatsje een hele rijke geschiedenis. Het kasteel van de hertogen, de kluizenaarstoren en de kerk van St. Pierre zijn hier onder andere voorbeelden van.

Joyeuse - Ardechefriends.comIn Joyeuse vind je zijdespinnerijen (het is immers een oude zijdestad) en oude nostalgische winkeltjes.

Joyeuse - Ardechefriends.comEen andere leuke bezienswaardigheid voor het hele gezin is het kastanjemuseum, waar het verhaal van de broodboom (arbre à pain) wordt verteld die wel duizend jaar oud kan worden en waarvan de vruchten al door vele generaties in maaltijden wordt verwerkt. Kastanjes worden nog steeds gebruikt in regionale gerechten, want de vrucht heeft hele speciale eigenschappen. De kastanje is een belangrijk product in Frankrijk en de Ardèche is al heel lang de grootste producent ervan in Frankrijk. In het kastanjemuseum kun je via meubels, gereedschap en werktuigen leren hoe kastanjehout wordt bewerkt. In het winkeltje bij het museum kun je peperkoek, koekjes met kastanjemeel, kastanjehoning, -jam, -paté en nog veel meer producten proeven en kopen.

Joyeuse Rue de Jalès - Ardechefriends.comJoyeuse heeft leuke terrasjes en er is veel te doen, zeker tijdens de Castagnades (kastanjefestiviteiten) in oktober (de kastanje is immers een herfstvrucht), helemaal als je van eten houdt. Dan wordt alles uit de kast gehaald om de heerlijkste en meest bijzondere kastanjegerechten te bereiden. De straatjes zijn versierd en overal staan kraampjes met kastanjeproducten. Muziek en vermaak, zoals een man die fietsend een paardenmolen in beweging houdt en de kids vermaakt, maken het jaarlijkse kastanjefeest compleet.

Joyeuse Rue des Arts - Ardechefriends.comHet vrolijke Joyeuse heeft de grootste markt van de zuidelijke Ardèche, waar veel streekproducten te vinden zijn. Check onze pagina’s over markten voor de ochtend- en avondmarkt in Joyeuse.

In Joyeuse kun je ook terecht voor de inwendige mens, want je vindt er een behoorlijk aantal leuke restaurantjes.

Check hier de opties voor een vakantiehuis of camping in de buurt van Joyeuse.


Wil jij op vakantie naar de Ardèche, check dan het actuele aanbod van campings en vakantiehuizen.