Chatus wijn

Het zuidelijke gedeelte van de Ardèche onderscheidt zich qua wijnbouw duidelijk van het noordelijk deel. De wijnen die geproduceerd worden in het noorden van de Ardèche neigen namelijk naar de Rhône wijnen, terwijl de wijnen uit het zuiden van de Ardèche een sterke eigen identiteit ontwikkeld hebben. Men is in deze regio met recht erg trots op de enige wijn die werkelijk afkomstig is uit de Ardèche: de Chatus. De naam Chatus stamt uit de Romeinse tijd en was een verwijzing naar een gouden muntstuk in die tijd.

De Chatus druif is jaren lang van het toneel geweest in de Ardèche, maar heeft inmiddels een comeback gemaakt. De druif werd aan het eind van de 19e eeuw namelijk bijna compleet vernietigd door het uitbreken van druifluis. Enkele wijnboeren slaagden er vervolgens in om de wijngaarden te behouden en sinds 1997 is de Chatus druif weer volledig erkend als zijnde een druifsoort. Aan het eind van het najaar worden de Chatus druiven geoogst en wordt de productie van de wijnen in gang gezet. Deze periode gaat altijd gepaard met festiviteiten in dit zuidelijk deel van de Ardèche.

De Chatus druif is een krachtige druif met een relatief hoge mate aan tannines, hetgeen de Chatus wijnen tot echte ‘bewaarwijnen’ maken. Pas na 4 a 5 jaar zijn deze wijnen op hun best en komt de smaak het beste tot z’n recht. De wijn heeft een volle smaak en daarnaast heeft het de aroma’s van vanille, vijgen en pruimen, waardoor het aan diversiteit wint. De Chatus wijnen lenen zich uitstekend voor het drinken tijdens een gerecht van bijvoorbeeld wild vlees.

Rondom de plaats Rosieres vindt u de meeste wijngaarden die zich bezighouden met de wijnbouw van de Chatus druiven. Wilt u deze typische Ardèche wijn eens proberen, bezoekt u dan eens een domein in deze regio. Eén van de wijnkelders in deze regio is de Cave La Cévenole, waar de Chatus wijnen in veelvoud verkocht worden en waar u goed geinformeerd wordt over deze karakteristieke wijnsoort.

De Vignerons d’Ardechois zijn er trots op dat de Chatus wijnen weer op de kaart staan van deze regio en een mooi uithangbord vormen van deze florerende wijnregio in Frankrijk!

Bron: 123frankrijk.nl (Dries de Bont)