Replica grot Chauvet Pont-d’Arc

 

 

Een replica van de grot Chauvet Pont-d’Arc is op zaterdag 24 april 2015 geopend. De replica bevindt zich op 7 kilometer afstand van het origineel. De grot werd op 18 december 1994 ontdekt door speleologen Jean-Marie Chauvet, Eliette Brunel en Christian Hillaire en meteen gesloten voor publiek.

De grot Chauvet Pont-d’Arc is beroemd om ’s werelds oudste grottekeningen van 36.000 jaar oud die gemaakt zijn met houtskool en rode oker. Sommige afgebeelde dieren, zoals een panter en oehoe, zijn nog nooit eerder in grotten uit de oudere steentijd gevonden. De grot is 20.000 jaar hermetisch afgesloten geweest, doordat destijds de top van de klif instortte.

Voor de ontdekking in 1994 was de laatste ontdekking van een grot met muurtekeningen in Frankrijk in 1940. De tekeningen in deze grot waren na 20 jaar openstelling voor publiek aangetast, waardoor de grot vervolgens werd gesloten. De reden dat het publiek de grot Chauvet niet mag bezoeken is dus het risico op temperatuurstijging. Alleen wetenschappers en eregasten mogen de authentieke grot bezoeken.

Replica grot Chauvet - Ardechefriends.comDe authentieke grot bij de Pont d’Arc staat sinds juni 2014 op UNESCO werelderfgoedlijst. Het bouwen van de replica heeft ca. €35 miljoen gekost. De replica is gemaakt op basis van scans en ca. 6000 foto’s. Doordat in de replica dezelfde koelte, vochtigheid, stilte, duisternis en de subtiele minerale aroma ervaren, wanen ze zich met gemak in het origineel.

Let op, in de Caverne du Pont d’Arc zijn honden niet toegestaan.

Lees hier meer over de Caverne du Pont-d’Arc en andere grotten in de Ardèche.